K2 en K3: Naar Technopolis.

technopolis16
Dinsdag 18/10 trokken de 2de en de 3de kleuterklas erop uit.
Met de bus reden we naar het Kinder-doe-centrum in Technopolis.
Het was een echt succes.
Een ware interactie tussen spel, wetenschap en techniek.
Met een veiligheidshelm en fluovest aan, waagden de kleuters zich aan zware werken op de bouwwerf. Met de kraan alles naar boven hijsen, bouwen, een dak leggen, ...  Hier werd hard gewerkt.
Een kleine opsomming van wat hier nog allemaal te beleven was:
Fietsen naast je skelet, horen door de oren van een vleermuis, zien door de ogen van een vlieg, pizza bakken in de pizzeria, banden wisselen in de garage, kluizen openen in de bank, een boodschappenkar vullen en scannen aan de kassa,...
Ze hebben zich hier naar hartenlust geamuseerd en ook zeer veel geleerd! 
Kijk maar mee!
Klik hier voor tn fototoestel
 
 

PK:Kriebelspinnen.

jonnie de spin

Het is herfst. Dat merken onze peutertjes aan de gekleurde blaadjes en de bomen, aan de pompoenen in onze schooltuin. Maar ook aan de kriebelspin die we vonden in onze klas!

Wij houden wel van kriebeldiertjes met kriebelpootjes. We leren dan ook heel veel over spinnen met hun 8 pootjes en over het spinnenweb dat ze weven en over kriebelen !

We tekenen zelf kriebelpootjes aan grappige spinnen. Met plasticine rollen we ook pootjes voor een spin. Zo oefenen we  onze handmotoriek.

Op een groot spinnenweb leggen we een patroon van blokjes. Heel voorzichtig en precies, zodat het niet wegschuift.

Natuurlijk trekken we er ook op uit! Naar buiten, want daar zoeken we al die spinnen; tussen de struiken, onder de blaadjes, onder de banken. We mogen ze bekijken met loepjes. Niet alleen spinnen, maar ook miertjes of pissebedden. Daarna laten we al die kriebeldiertjes weer vrij rondkruipen in onze schooltuin. Want daar horen kleine bodemdiertjes nu eenmaal thuis.

Klik hier voor tn fototoestel
 
 

PK: Wij gaan naar de bibliotheek.

kikkerslezenpk

In onze peuterklas lezen we veel leuke prentenboeken.

Elke avond sluiten we zo gezellig onze dag af, met een boekje in ons hoekje.

Op dinsdag 25 oktober mochten onze peuters zelf de kinderbibliotheek van Rotselaar ontdekken.

We mochten boeken zoeken, boeken inkijken, boeken lezen in de knusse voorleeshoek.

Wij gaan regelmatig naar de bibliotheek maar deze uitstap kadert natuurlijk ook mooi in ons schoolproject :Lezen is tof!!

Voorlezen is een waardevolle aktiviteit die enorm veel voordelen heeft, zeker bij jonge kinderen!

 Voordelen van voorlezen:

 * vergroot de woordenschat
Door met kinderen plaatjes te bekijken en te benoemen, leren ze hoe iets heet. Tijdens het voorlezen pikken kinderen nieuwe woorden op. Een wat ouder kind vraagt soms spontaan naar de betekenis van een moeilijk woord, maar verifiëren kan geen kwaad, je kunt er ook naar vragen.

*draagt bij aan het taalgevoel en taalbegrip
Kinderen raken vertrouwd met taal, alleen al door te luisteren naar een verhaal. Boeken krijgen iets spannends, met letters en woorden kun je 'toveren', van woorden kun je zinnen en mooie verhalen maken.

*prikkelt de fantasie. 
Kinderen leren zich een voorstelling te maken van dingen die ze in het echt nog nooit hebben gezien of meegemaakt.

*oefent de luistervaardigheid en het concentratievermogen.

*stimuleert de sociaal-emotionele vaardigheden
In hun jonge leventje krijgen kinderen te maken met veel nieuwe indrukken en situaties. Denk aan een nieuw broertje of zusje, de eerste schooldag of misschien wel een scheiding. Samen een boekje lezen over een herkenbaar onderwerp en daarover praten, kan je kind helpen bij de verwerking van indrukken en gevoelens. Wanneer je kind wordt voorgelezen leeft het mee met de figuren uit het boek. Spelenderwijs leert het zich in te leven in de leef- en ervaringswereld van een ander.

*motiveert een kind om zelf te leren lezen

Klik hier voor tn fototoestel
 
 

L3 en L4: Start van het leesproject.

tn schimmenspel16

Ook voor de 2de graad hield Nele van Pikarnel een voorstelling.

Na het verhaal mochten zij met allerlei materiaal (o.a. houten en papieren letters) woorden maken, die uit de woordfabriek kwamen. Ze moesten in spiegelbeeld opgeplakt worden, want ze dienden voor een schimmenspel. Niet eenvoudig, maar wel een leuke activiteit. 't Was eens wat anders dan gewoon lezen of schrijven.

Met woorden kan je veel doen.

Klik hier voor tn fototoestel
 
 

L5: Start van het leesproject.

pikarnell516 1

Dinsdag 18 oktober was het de start van ons leesproject. We vinden het belangrijk dat kinderen graag lezen en samen met de hele school gaan we werken rond leesbevordering bij kinderen.Samen met Nele van Pikarnel hebben we een fijn verhaal rond woorden gelezen. Ze gebruikte hier een kamishibai voor. Nadat ze dit verhaal heel leuk had gebracht, met vele leuke muzikale tussenstukjes, mochten de leerlingen aan de slag. De leerlingen van het vijfde lj maakten een heuse woordenfabriek en probeerden een lettersamba uit. Een geslaagde start van ons nieuwe project!

Klik hier voor tn fototoestel
 
 

L5: Stripfiguren tekenen.

striptekenen16
Maandag 17 oktober zijn Femke en Pieter van de Stripeljee een workshop 'stripfiguren tekenen' komen geven in het vijfde leerjaar. Op deze manier leerden de kinderen omgaan met 'anders zijn' (handicap) en kwam de muzische kant van onze leerlingen weer naar boven. 
Ze leerden de kinderen enkele technieken van het striptekenen aan en na de workshop mochten de leerlingen zelf een stripfiguur verzinnen. 
Bedankt voor de fijne en leerzame workshop!
Klik hier voor tn fototoestel
 
 

L3: Receptie met gezonde hapjes.

receptie16

Dat gezond ook lekker kan zijn, ervaarden de derdeklassers toen ze op een receptie met gezonde hapjes getrakteerd werden.

Ze moesten de hapjes wel eerst zelf klaarmaken. Dat duurde langer dan alles opsmullen.

Klik hier voor tn fototoestel
 
 

PK en K1: Start leesproject @ Pikarnel.

lezenkikkerenmuis16

Ook bij onze jongste kapoentjes start ons leesproject.

Nele van Creatief atelier Pikarnel kwam ons een boeiend verhaal in kamishibai-vorm vertellen.

Alleen maar vertellen? Neen, veel meer dan dat ; we mochten musiceren , zingen, dramatiseren, experimenteren, ... ontdekken en ervaren dat luisteren naar verhalen super leuk is!

 

Interesse? Kijk ook eens op www.pikarnel.com

Klik hier voor tn fototoestel
 
 

L6: De woordfabriek.

tn pikarnel616
Nele vertelde een prachtig verhaal via de kamishibai (Japans verteltheater).  Het ging over een stad waar mensen geld moesten betalen voor elk woord.  Nadien mochten we hier creatief mee aan de slag: ofwel maakten we een woordfabriek ofwel een stoere rap.  Het resultaat zag er mooi uit/klonk schitterend...  We zijn helemaal klaar voor het leesproject!
 
Klik hier voor tn fototoestel
 
 


Pagina 1 van 7